Praktické provedení
Většinou začínám pohovorem, při němž se snažím zjistit výživové a další zvyklosti nemocného. Pak stanovuji, které z vitaminů, minerálů či dalších krevních elementů chybí. Rovněž zjišťuji zatížení organismu škodlivinami (např. těžkými kovy). Jelikož rozsáhlejší biochemické laboratorní rozbory jsou finančně dost náročné a lékaři je proto neradi provádí, vyplatí se využít alternativní metody stanovení, pomocí nichž lze získat potřebné údaje. Za tímto účelem s úspěchem využívám desetiletím ověřený svalový test. Jeho praktickou ukázku s vysvětlením můžete shlédnout na obrazovém záznamu zde.
Celkově vyšetřuji, čeho je v těle nedostatek a čeho přebytek. Jestliže stanovím nižší hladinu nepostradatelných látek, doporučuji zvýšení příjmu určitých druhů potravin, které je v dostatečné míře obsahují. Osobně jsem přesvědčen, že z vhodných přirozených surovin lze získat všechny potřebné látky (viz článek Strava jako zdroj vitaminů).
Jednou ze základních stravovacích nedostatků je jednostranná výživa, při níž člověk z určitých důvodů trvale vynechává některé druhy nebo celé skupiny potravinářských surovin, pocházející z našeho pásma a světadílu. Případně konzumuje převážně jen trvanlivé či konzervované potraviny a zanedbává dostatečný přísun čerstvých surovin. Z těchto stravovacích chyb často vyplývají nedostatky určitých nepostradatelných látek. Zjistím-li testováním, že organismu něco chybí a pokud zároveň vyjdou konkrétní potraviny či nápoje jako vhodné, navrhuji jejich zavedení.
Zjistím-li naopak přebytek látek škodlivých, doporučuji v prvé řadě snížení či zamezení jejich příjmu. Kromě toho předepisuji i praktické metody, jež podporují jejich vylučování. Důležité je zejména proplachováním tekutinami – hlavně kvalitní pramenitou vodou a čistými ovocnými či zeleninovými šťávami. Mimoto k intenzivnějšímu pročištění navrhuji užití čistících bylinných čajů.
Obecně je většinou třeba začít pročištěním organismu, neboť převážná část lidí (pokud již před tím neprováděli očistné kůry), má tělo zaneseno škodlivinami. Paralelně s tím je třeba posilovat činnost orgánů, které se podílejí na zpracování a odstraňování škodlivých látek z krve, jimiž jsou především játra a ledviny. Rovněž je třeba podporovat peristaltiku, tzn. pravidelné vyprazdňování střev, čemuž napomáhá dostatečné množství vlákniny. Jestliže organismus potřebuje výrazněji pročistit, lze toho docílit půstem nebo mírnější variantou, jíž je očistný den, při němž se konzumuje jen čistě rostlinná strava (ovoce, zelenina atd.). Co je pro daného člověka nejvhodnější, zjišťuji rovněž svalovým testem.
Mimoto stanovuji vhodné a nevhodné potraviny, což je důležité především u alergiků. Pokud přitom zjistím nepříznivý vliv některých z běžně konzumovaných potravin či nápojů, doporučuji buď výrazné snížení příjmu těchto nevhodných druhů, nebo pokud možno jejich naprosté vynechání. Na základě uvedených stanovení a osobního pohovoru vypracovávám podrobnější písemné doporučení, které se kromě stravovacího a pitného režimu může týkat i správného dýchání, potřebné pohybové aktivity či dalších oblastí správné životosprávy.
Aby někdo neměl obavy z toho, že by pak už nemohl jíst či pít nic, co mu chutná, mohu ho uklidnit, že nikomu nic nezakazuji. Mám totiž dost špatných zkušeností s různými dietními fanatiky, kteří zakazují vše, co je dle jejich mínění (či názoru nadřízených autorit) nezdravé. Takovýto přístup má více nepříznivých důsledků; mimo jiné se leckdy stává, že v jídelníčku takto postiženého člověka nezbude téměř nic. To ale zdraví většinou vůbec neprospívá; je přece známo, že strava má být co nejpestřejší. Kromě toho nám má i chutnat – jinak totiž pokrm jen těžko dokonale zužitkujeme. Z bohaté nabídky přírody lze naštěstí vybrat to, co nejen prospívá tělu, ale zároveň i chutná!